Oorzaak en gevolgen

Wordt vervolgd... stond er enige tijd geleden onder een bericht. Daar wordt het dan eens tijd voor. Dit bericht is het gevolg op het idee van netwerken. Hoe kom je aan je werk, vrienden en kennis? Inmiddels ben ik ruim een jaar werkzaam op verschillende plekken binnen de Hogeschool van Amsterdam. Daar ben ik gekomen door een tip van een vriend van mij, waar ik die collega nog steeds dankbaar voor ben. In het afgelopen jaar heb ik meerdere mensen verteld dat ik op deze werkplek heb gevonden wat ik al enige tijd zocht, en dat geeft uiteindelijk veel plezier in het werk. Dat is toch waar het om gaat. Inspiratie om te gebruiken wat je kunt en weet, en verder te komen dan je bent. Dat is eigenlijk hetzelfde wat je als opleider aan anderen leert, dus waarom zou je jezelf dat niet aantrekken?

Die werkplekken zijn behoorlijk in ontwikkeling, er wordt hard gewerkt om de kennis en vaardigheden op een steeds inspirerender manier bij de studenten te laten bloeien. Dat kost wat zweet, en er zal wel eens een ander zout druppeltje vallen, maar zoals een andere collega van mij terecht zei, het is ook een kans om een verschil te maken, hoe klein ook. Dat zal toch voor de meeste leraren de belangrijkste motivatie zijn om leraar te zijn. Komend jaar worden er belangrijke keuzes gemaakt. Door managers, opleiders en studenten. Ik kijk al uit naar de bijeenkomsten om die keuzes te kunnen begeleiden in goed overleg met mensen in mijn netwerk. En dat terwijl in voornoemd bericht netwerken door mij als niet zo prettig werd omschreven. Ook hier is het maar net hoe je het bekijkt, Naast het netwerk van kennis om van te leren, is er ook een groep mensen met wie je samen net werk aflevert. En dat gaat heel prettig als die mensen dezelfde kant op kijken en denken.

De keuzes van deze mensen hebben grote gevolgen. Want er staat alweer een record aantal studenten te trappelen (neem ik dan maar even aan) om met de opleiding te beginnen en zij zullen al wat nieuw geleerd wordt weer doorgeven aan de kinderen die zij les gaan geven. Als dat geen netwerk van kennis is... Ik zal blijven vragen aan ieder die leraar wil worden of deze het zeker weet, maar ik weet zeker dat het een van de mooiste keuzes is die je kunt maken.


Published on August 18th, 2012 @ 21:11:00 . Posted in Wonder, Personal.