Het begint mij steeds meer te irriteren: nieuws. In de zin van het woord is nieuws iets dat nog niet eerder is geweest en dus de moeite van het vermelden waard is. Maar de 'nieuwsdiensten' zijn dat blijkbaar een beetje vergeten.
Daar is de crisis, en daar zijn de mensen die er wat over te vertellen hebben. En daar zijn de mensen die wat vertellen over de mensen die er wat over vertellen. En als dan iemand vraagt wat iedereen denkt, namelijk dat als je de hele dag roept dat het slecht gaat, dat het dan niet beter wordt, dan kijken ze glazig terug alsof het daar toch niet om gaat in hun verhaal.
Daar valt een vliegtuig uit de lucht, waar het volgens de linker hoogtemeter al een tijdje niet meer hoorde te hangen, en het eerste bericht na mogelijke slachtoffers is de licht triomfantelijke boodschap dat CNN als eerste de ramp uit Nederland wist te melden. Joepie! We tellen mee! Blijkbaar ben je nieuws als je op een ander station te zien bent. Je bent pas nieuws als je nieuws bent...
Daar schiet iemand een groep oud-schoolgenoten en omstanders neer, en de reporter die ook maar uit zijn bed werd gebeld en zo gauw niet wist wat hij moest vertellen meldt dan maar semi-vrolijk dat de jurkjes in de boutique nog steeds gepast worden. "Het leven hier gaat gewoon door." Gepaste opmerking.
Er bekruipt mij steeds meer het gevoel dat mensen die het nieuws als iets nieuws zouden moeten brengen, dat niet meer kunnen doen zonder er sensatie van te maken. En dat stukje sense in het woord is wat mij tegenstaat. Er wordt ingespeeld op de gevoelens van de mensen om ze te boeien en uiteindelijk langer aan de berichtgeving te kluisteren. Want ja, Het Achtuurjournaal moet wel aan de kijkcijfers komen. Laat de kijkers die cijfers zelf maar invullen, dat kunnen ze best wel. Dan kan het nieuws gewoon weer iets zijn dat we nog niet eerder hebben gehoord.