House for Sale ūüŹ°

Kijkend naar de datums van de vorige posts realiseerde ik mij dat er al enige tijd geen bericht geplaatst is. Niet alleen past dat in de coronatijd die alles leek stil te zetten, maar het zat ook in het idee dat De Dingen Die Gebeuren niet zo interessant zullen zijn voor het miljoenenpubliek dat deze site bezoekt... Dat wil niet zeggen dat er niks noemenswaardig was. Ik ben verhuisd. Toch een moment van afsluiten en beginnen van een deel van mijn leven. Daarbij ontstond een interessante gewaarwording over de waarde van een huis.

In materi√ęle waarde blijf ik mijzelf vertellen dat ik mij gelukkig mag prijzen. Zou dat in zo'n klikketie-klikketie apparaat zitten waarmee vroeger de producten werden gestickerd? Mijn oude huis is voor een huizenprijzen-gekte-bedrag verkocht en mijn nieuwe huis heb ik met brutaal overbieden gewonnen. Zoals de makelaar zei: "Je hebt 'm!" Daarbij zorgde de historisch-lage-rente-die-laag-zou-blijven-maar-al-is-verdubbeld voor maandlasten waar je je bijna voor zou schamen. Allemaal zoals de dingen gebeuren in gekke tijden.
Die tonnen aan geld zijn ongrijpbaar. Niet alleen kun je niet even wat kleingeld van de muur schrapen maar je kijkt niet naar een huis zoals je naar het bedrag op de huismerkkaas kijkt. Dat scheurtje in de verf van het kozijn dat bijgewerkt moet worden doet je wel denken hoeveel tientjes dat dan gaat kosten.
Zoals in veel liedjes treffend wordt bezongen, is een huis meer dan verf op een kozijn. Het is de plek waar herinneringen worden gemaakt en opgehaald. Het is een dak boven je hoofd in een storm en een beschutte plek onder je boom in de tuin. Het is waar je lacht en huilt en voor sommigen de plek waar je leven is begonnen. In die zin hoop ik dat mijn huis de komende jaren nog flink in waarde mag stijgen.


Published on April 24th, 2022 @ 11:37:00 . Posted in Wonder, Personal. Tags: huis, leven, waarde.

You don't bring me flowers anymore

Omdat een aantal mensen erg verbaasd reageerde als ik zei dat ik al mijn Kerst- en verjaardagskaarten bewaarde, een druilerige avond besteed aan het opschonen van het post-archief. Een aangename wandeling langs herinneringen en een aantal hernieuwde gewaarwordingen. 

Zo kwam naar voren dat we vroeger (ja kinderen, vóór de pokkies) echt aandacht gaven aan het brengen van een boodschap naar iemand anders. Een verhaal van de leuke vakantie, een groet om je te feliciteren als je geslaagd was of een zorgvuldig opgemaakte brief uit de plotter-printer, keurig in vieren gevouwen en van de nodige postzegels voorzien. En dat om een bijeenkomst met vrienden te organiseren die gingen Interrailen. Waar de tickets persoonlijk moesten worden afgehaald op een ver stationnetje (Toen was Amstel ook verder weg dan nu). Ook vergeten momenten herdacht bij het zien van kleine kaartjes met een groot verhaal in nog kleinere letters, felicitaties van de ouders-van en succeswensen van leraren die persoonlijk begaan waren met je slagingskansen.

Met plezier de kaartjes, brieven en ik-verveel-me-tijdens-deze-les berichten weer gelezen. En mij beseft dat die aandacht voor de ander ook afneemt wanneer het gemak van communiceren toeneemt. Een nostalgische les dat wij weer échte aandacht moeten schenken. Een bos bloemen, met een kaartje.

Nu alleen nog een plotter-printer scoren bij de kringloop...


Published on August 30th, 2020 @ 18:48:00 . Posted in Personal. Tags: kaartje, memory.

Talking 'bout my generation

Deze post speelt al een tijd in mijn hoofd. Net als de beelden van 'de jeugd' die het niet meer pikt om later-als-zij-groot-zijn op te moeten draaien voor de rotzooi die de volwassenen vandaag maken en dumpen in de wereld van morgen. De groene Greta's scanderen in groten getale dat er iets moet veranderen, al dan niet bijgestaan door wereldwijde fondsen voor wie die trendende publiciteit ook wel prettig uitkomt. Het doet mij denken aan de staking op mijn middelbare school, waar enkelen in plaats van zitten en opletten het geadopteerde lokaal in een fris kleurtje schilderden en de rest vanaf de zonnige recreatieplas hun onvrede liet blijken. Ik vraag mij af in hoeverre een dag vrij leidt tot een betere toekomst.

Het lied dat naast deze beelden door mijn hoofd echoot is Land of Confusion van Genesis, overigens een klassieker uit de school van rock. "This is the world we live in, and these are the hands we're given." Een zin die duidelijk nog steeds geldt. Een protest tegen de gevestigde orde en een oproep om het anders te doen. Zo ook verkondigd in de tekst: "My generation will put it right. We're not just making promises, that we know we never keep." Een krachtig voornemen, voorzien van beelden die de wereldleiders van dat moment neerzetten als karikaturen met een zacht karakter.

Maar wacht eens even...

'My generation', dat ben ik toch? Dat zijn toch die mensen die op de fiets naar het Binnenhof of met de Tesla naar Schiphol-Rijk gaan? En die daar de beloftes uitvoeren die wij maakten toen wij meebrulden met de muzikanten van het begin van dit verhaal? Waar heb ik dit eerder gelezen? Misschien is de moraal van deze niet-eindigende vertelling dat de geschiedenis zich herhaalt en de stakers van vandaag over enkele decennia hun daden zullen moeten verantwoorden aan hun kinderen. Dus laat die jeugd maar lekker een dag vrij nemen en samen reclameren onder de hoede van de natuurbeschermers. Als die beelden in je hoofd blijven zitten, blijft er hopelijk ook een stukje besef hangen waar de wereld toch een beetje beter van wordt.


Published on September 29th, 2019 @ 17:56:00 . Posted in Wonder, Personal. Tags: Klimaat, generatie, staking.

Life on top

Ongeveer twintig jaar geleden zag ik een interview van Sonja Barend met Acda en De Munnik, die hun grote succes van de eerste CD kwamen toelichten. De jongens vertelden dat zij erg gelukkig waren en al jaren bij elkaar. Daarop vroeg Sonja snugger waarom al die mooie liedjes dan over verloren liefdes en overspel gingen. Het antwoord klonk wellicht onlogisch; juist omdat alles zo goed gaat ontstaat de angst om het te verliezen.

Dit gevoel zal voor velen herkenbaar zijn. De laatste maanden heb ik meerdere malen geroepen dat ik hoog in mijn piramide zat. Mijn collega maakt daar steevast de grap bij dat zo'n puntje wel pijn doet maar het is een bekende psychologische benadering met een mooie metafoor. Maslow beschreef verschillende behoeften die op elkaar steunen en als je voldoende voldoening haalt uit die behoeften stijg je in je piramide. Het is geen exacte wetenschap en we weten allemaal dat het per dag kan verschillen hoe tevreden je bent. Toch is het prettig om je hoge mate van geluk te kunnen benoemen.

Op de top van je bevredigde behoeften kun je alleen naar beneden kijken. En daar komt die angst opkruipen waarbij het vanaf dit punt alleen maar neerwaarts kan gaan. Het lijkt onvermijdelijk en als we eerlijk zijn kun je ook niet je leven lang gelukkig zijn. Wat onze zangers duidelijk maakten is dat het benoemen van die angst een belangrijk onderdeel is van het besef waar je staat en wat je ervaart. En die ervaring maak je sterker en dat vervult weer je behoefte en dat maakt je gelukkiger. Geluk bij ongeluk, daar word je toch blij van?!


Published on March 25th, 2017 @ 20:21:00 . Posted in Personal. Tags: besef, geluk, piramide.

Voor elkaar

Volgens mij wordt 15 maart een belangrijk moment. Als de geschiedenis iets leert dan is het dat macht in onverwachte handen kan komen. Met de stem van het volk kan een groep veel voor elkaar krijgen. Maar doet een ieder dat ook voor elk√°√°r?

Veel mensen ervaren problemen en zijn daardoor op zoek naar hoop. Het is te begrijpen dat zij willen vertrouwen in iemand die roept dat de problemen worden verminderd. Hoop wordt geen waarheid door het wegsturen van problemen maar door het aanpakken van de oorzaken. Door mensen in de armen te sluiten in plaats van buiten te sluiten. Een stem voor de oplossing is beter dan een stem tegen het onbekende. Een gekozen leider stelt grenzen en regels maar is vooral het voorbeeld van wie je wilt zijn en hoe je met anderen omgaat.

Daarom zal ik kiezen voor Lodewijk Asscher. Een toegankelijk persoon met goede idee√ęn in een grote partij. Want met veel mensen is een verschil te maken. Samen voeren wij het beleid uit dat hij heeft ingevoerd vanuit een visie om de maatschappij nog beter te maken. Hij geeft regels en grenzen zonder daarover te roepen en is het voorbeeld dat anderen zou sieren. Ik zal een ander niet vragen mijn voorbeeld te volgen, maar wel goed na te denken over het belang van een ieders stem voor de geschiedenis die nog komt.


Published on November 26th, 2016 @ 21:19:00 . Posted in Personal. Tags: Asscher, politiek, stem, voorbeeld.

Elmo

Afgelopen week weer begonnen met ons huisvriendje Elmo. Lief, ge√Įnteresseerd en klaar om een weekje te logeren. Dit sociaal experiment, afgekeken van de logeer-beer bij kleuters, was vorig jaar een groot succes. En het werkt. Wanneer je Elmo bij je hebt in de wetenschap dat je aan het eind van een week aan je klasgenoten vertelt wat jou bezighoudt, ga je daar bewuster naar kijken. En neem je net dat extra stapje uit je zone om een fraai plaatje van dat moment te laten zien. Via ons vriendje wordt de sociale factor vergroot. Je hebt de controle over de persoonlijke informatie die je wilt delen, en door dat delen cre√ęer je een groter groepsgevoel. Een trede van¬†sociale acceptatie.¬†Elmo is op pad met de eerste student. benieuwd wat hij dit jaar allemaal gaat beleven.


Published on September 24th, 2016 @ 13:21:00 . Posted in Bare. Tags: elmo, sociaal, vriend.

1 3 4 5 ...6 ...7 8 9 10